kalevikamarainen

"Sotamuisteloni"

 

Synnyin 18 vuotta Lapin sodan päättymisen jälkeen.

Siitä huolimatta olen nänyt työssäni (sekä muutoin) sotiemme jälkimaininkeja. Yksi "tutkintalinja" oli erään SS-miehen elämän seuraaminen loppuun asti. Kolmisenkymmentä vuotta sitten olin hänen kanssaan saunasssa, kun tuli kyse ensimmäisestä Mannerheim-ritarin saajasta. Yleisestihän Talvelaa pidetään ensimmäisenä, vaikka Lagus se olikin.

Sodat käynyt mies selkeästi yllättyi "Laguksestani",  johon minä saunan kuumuudesssa reagoin: Sinullahan on hyllyssä kaksi Suojeluskuntien historiaa. 

Se oli sillä selvä: hyllyssäni on yhä kolmiosainen Suojeluskuntain historia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

 

 

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mielikuvani on, että Talvela ruikuttaa muistelmissaan sitä vääryyttä, jonka hän sai osakseen ylipäälliköltä, kun vasta toisena sai ritarimerkin, vaikka ensimmäinen olisi hänen mielestään hänelle ehdottomasti kuulunut.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Talvelan omista muistelmista on havaittavissa, että ruikuttaminen onnistui muutenkin aika usein.

Terv. KK

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tulipa tässä mieleen yksi Talvelaan liittyvä juttu, jonka kuulin aikoinaan haastatellessani yhtä sukulaista, joka toimi Jatkosodan aikana junanlähettäjänä Muurmannin radalla.

Sukulaismies oli ollut vaimonsa kanssa syksyllä (1941) metsän antimia keräämässä jalkaisin aika kaukana kotoa. Puhe oli, että kun metsästä tielle päästään, ohikulkeva auto yritetään pysäyttää josko huolisivat kyytiin.

Niinpä sitten kävi, että vaimo vinkkasi ensimmäisen vastaan tulevan auton sukulaismiehen ehtimättä estellä (auto oli jotenkin niin merkitty, että siitä voi päätellä merkkihenkiön olevan kyydissä). Kyydittävä oli kenraali Talvela.

Haastatteluni valittuja paloja on julkaistu Resiina-lehdessä kolmisenkymmentä vuotta sitten ja siihen julkaistuun osaan muistaakseni sisältyy tuo Talvela-episodikin. Puheenaiheita en enää muista, mutta sukulaismies muistaakseni totesi "kyll ol hyvä kyyti".

Terv. KK